Ur barnamun

Julotta 1964

I Jerusalems tempel.

Vi firade jul i mitt föräldrahem i Småland. Våra två barn, fem och två år gamla hade fått lyssna till berättelsen om Jesu födelse och om hans föräldrar, Josef och Maria. På juldagsmorgonen fick de följa med på sin första julotta i Älghults kyrka. 

Innan gudstjänsten började satt de och såg sig omkring i det ovanliga rummet och deras ögon hade fastnat vid altartavlan.

Den är målad 1765 av en då bara sjutton år gammal yngling, Louis Masreliez, och föreställer Jesus som bärs fram i Jerusalems tempel och får möta den gamle Simeon. Här har den funnits funnits sedan 1807, då kyrkan var nybyggd.

Jag hade förklarat att det var Jesus och Maria i Jerusalems tempel, när tvååringen Katarina pekade på Simeon och undrade: Den dä med sägget ä dä Jofis?

En femårings funderingar


I juni 1976 gifte sig vår kung med Silvia Sommerlath. Hon blev därmed Sveriges drottning. Det bör ha varit senare samma år, som de nygifta, vanligen benämnda ”Kungen och Silvia” gjorde en sverigeresa och stannade upp i flera städer för att undersåtarna skulle få beskåda kungaparet.

Jag och min svägerska ville också se vår vackra drottning och bestämde oss för att i sällskap med våra söner åka in till Luleå. De unga herrarna fem och nära sex år gamla var inte lika förtjusta. Min femåring visade detta genom att utbrista: ”Den där horan!”

Jag blev lite, för att inte säga mycket, undrande och frågade: ”Vet du vad det är?”
Nej, det visste han naturligtvis inte, men han hade hört det och förstått att det var något mycket nedsättande om en kvinna.

Jag försökte förklara men hur jag gjorde det minns jag inte. Jag märkte att han funderade en stund och sen undrade han:
”Om det är en karl, säger man hare då?”

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.07 | 16:30

Hej! Så trevligt! Maj-Britt minns jag mycket väl.
Kontakta mig gärna på mail. ingvik32@gmail.com

...
29.07 | 14:45

Hej Ingrid, Väldigt intressant läsning om Kvarterbo där min mamma Maj-Britt Jarl (dotter till Elin och Arvid Adamsson) växte upp. Jag vill gärna köpa boken.

...
19.05 | 16:52

Hej! När du känner dig klar med städningen får du gärna komma hit och hugga i. Sådan mor sådan dotter, haha.

...
19.05 | 13:45

Det låter lagom ansträngande 😁.

...
Du gillar den här sidan