Jennys sjal

En gammal silkessjaletts historia

I många år har jag i min ägo haft en gammal silkessjalett. Det var en sådan som gifta kvinnor bar förr i tiden. De silkessjalar som jag minns från min barndom var svarta och bars av äldre kvinnor när de gick till kyrkan. Både min farmor och min mormor hade sådana när de deltog i gudstjänsten i Älghults kyrka. 

Den sjal som jag ärvt efter mamma är gräddfärgad och mycket välbevarad. Jag antar att ljusa sjalar var avsedda att bäras av unga kvinnor. Då var det nog det finaste klädesplagg som den unga hustrun och modern Jenny Vilhelmsson ägde. Jag fantiserar om att hon kan ha fått den i gåva av sin make August, när de gifte sig en söndag i december 1901. Men det vet jag förstås inte. 

Jenny och August var båda födda i juni 1874 i Lenhovda socken, Jenny i Bråten och August i Skäraskog. Familjens första hem var torpet Boarås under Hökhults Mellangård. Där föddes barnen Karl Alfred 1903 och Elin 1904. 1905 flyttade de till Blankadal under Hökaskruvs Västergård. Där föddes dottern Ester 1907. När lilla Ester var ett år och sju månader gammal och hennes syskon 6 och 5 år dog deras mor av levercancer. Ester togs då omhand och blev fosterdotter hos sin farbror Peter Johan Sandells familj i Hjärtaskog. 

Barnens far gifte om sig drygt ett år senare och förutom styvmor fick de en styvsyster, Anna Maria. ett och ett halvt år gammal.

Efter Jennys död var den drabbade familjen i behov av pengar och det hölls en liten auktion på Jennys personliga ägodelar, där endast de närmaste släktingarna var närvarande. Då ropade min morfar, Jennys bror, Karl Johan Isaksson, in Jennys vackra sjal. Jag tror inte att den någonsin har använts därefter. Den fanns hos mormor Eva, när hon dog och kom därefter i min mamma Bertas ägo varefter den hamnade hos mig.                                                                                                                                     

Efter att sjalen i många år legat i ett skåp hos mig, kom jag att fundera på om den inte borde tillhöra någon av Jennys ättlingar. Jag fick kontakt med hennes sonson Bernt Karlsson i Orrefors och erbjöd honom att överta sjalen. Han verkade bli mycket  glad. Jag skickade den till min syster Märta som också bor i Orrefors och hon fick förmedla gåvan.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

29.07 | 16:30

Hej! Så trevligt! Maj-Britt minns jag mycket väl.
Kontakta mig gärna på mail. ingvik32@gmail.com

...
29.07 | 14:45

Hej Ingrid, Väldigt intressant läsning om Kvarterbo där min mamma Maj-Britt Jarl (dotter till Elin och Arvid Adamsson) växte upp. Jag vill gärna köpa boken.

...
08.07 | 12:08

Är duu den ingrid wiksrem som forskat efter Anders Macklin?

Jag har nu en del att delge dig i ämnet -jag är i så fall din Frände
Jan-Eiik Macklin !

...
19.05 | 16:52

Hej! När du känner dig klar med städningen får du gärna komma hit och hugga i. Sådan mor sådan dotter, haha.

...
Du gillar den här sidan