Minnen

”När man blir gammal lever man mer av minnen än av upplevelser.”
Den meningen tror jag att jag skrivit någonstans, men var? …. det minns jag naturligtvis inte.
Det måste nämligen vara ett någorlunda gammalt minne, för att det ska fastna.

Många äldre har jag hört säga: Jag känner igen honom/henne men jag minns inte namnet. Så är det för mig också. Om jag frågar: Jag känner igen dig, men vad är det du heter, brukar de vara förstående och inte ta illa upp, och det känns bra.

Numera handlar det mest om saker som jag förlagt och om sifferkombinationer, som koder lösenord och tider som jag ska passa. Helt säker är jag inte på koden till det nya ICA-kortet men lyckades oftast när jag tänkt efter ett tag. Nu är det så länge sen jag handlade själv, så om jag efter corona kommer att göra det igen, blir det att lära om.

Nog har jag väl fortfarande en del upplevelser också och vissa kan faktiskt vara ganska intressanta, som när medelålders män med viktiga befattningar utomlands, vill bli min facebookvän för att jag ser så trevlig ut och har ett vackert leende. 
Då är det frestande att tacka ja. 

Ett tidigt minne

Jag var fortfarande ”ensambarn” och skulle fylla tre nästa gång. Vi var bjudna till ett par som också hade en flicka. Hon hette Anita och var några månader yngre än jag.

Hon hade en nalle som jag blev oerhört förtjust i och motvilligt ville släppa när det blev dags att vända hemåt.

Någon tid senare var det jul och jag, mina föräldrar och farföräldrar var samlade för att äta risgrynsgröt och fira julafton.

Då knackade någon på fönstret och därutanför stod en tomte och höll upp en nalle, lika fin som Anitas. Detta måste ha varit mitt allra första minne.

Jag hade aldrig någon ytterligare kontakt med Anita, men vet att familjen senare flyttade.Min nyfikenhet drog mig till Kyrkböcker och sist till Sveriges Dödbok och nu vet jag.
Anita gifte sig 1966 och var skriven i Nacka, när hon dog redan i juli 1995, knappt 62 år gammal.

Nog känns det lite sorgligt att vi aldrig blev bekanta, dina morföräldrar bodde ju inte långt ifrån oss och där var jag ofta som barn. Kanske träffades vi ändå där ibland tillsammans med alla dina kusiner, trots att jag inte kan minnas det ……

Även om det blev kort, hoppas jag att du fick ett bra liv, Anita!

Den mannen glömmer jag aldrig.

Bilden har jag hittat på "nätet". Det var ungefär så pappas mjölkvagn såg ut.

När jag genom åren besökt min födelsebygd, har ett besök på Älghults kyrkogård varit självklart. Efter att jag stannat till vid den egna familjens och släktens gravar, brukade jag vandra runt på den vackra och rofyllda platsen, läst namnen på gravstenarna och upptäckt att vissa av dessa människor mindes jag. Jag kunde komma ihåg deras utseende, var de hade bott och vilka som var deras barn.

För många år sen upptäckte jag ett namn på en gravsten och plötslig väcktes ett av mina barndomsminnen till liv. När jag senare varit på kyrkogården, har jag haft svårt att lämna den utan att först gå förbi denna grav.

Ibland undrar jag varför vissa händelser från barndomen stannar kvar och blir ett minne som aldrig suddas ut. Jag blev aldrig bekant med honom, men jag vet vad han hette och att han var mejerist. 

Pappa ingick i ett körlag, som turades om att forsla mjölken till mejeriet. Troligen var jag fem-sex år gammal när jag en dag, bett att få följa med pappa. Med alla avstickare blev den turen en väg på ungefär en mil och sen lika lång väg tillbaka.

Pappa lastade av mjölkspannarna på en brygga och därifrån drogs de in i själva mejeriet. Jag smög med och såg hur de vägdes på en stor våg, att vikten skrevs in i en bok där varje leverantör hade ett eget nummer. Samma nummer var också inristat på mjölkspannen. Mjölken hälldes sen i stora såar. Det slamrade och var blött på det stenlagda golvet, där vatten blandat med spillda mjölkdroppar flöt omkring.

Den vänlige mejeristen fick se mig och tog fram en stor chokladkaka, som han gav mig. Kanske var det min allra första! Tänk om han kunnat ana, att den lilla flickan många decennier senare med värme skulle minnas hans gåva, när hon gick förbi hans grav!

Vi var inte bortskämda med godis, men farmor hade ofta en påse bröstkarameller eller polkagrisar. På de marknader som hölls i Älghult under året köptes marknadskarameller och mamma kokade karameller till varje jul. I brist på annan godis hände det att man ibland fick en sockerbit att suga på.

När jag för några dagar sedan kom att tänka på mannen som, förutom chokladkakan, gav mig ett av mina första minnen, visste jag egentligen ingenting om honom.
Var han gift? Hade han barn? Plötsligt vaknade släktforskaren till, det händer inte så ofta numera.
På min dator finns Sveriges Dödbok, som för släktforskare är en viktig faktabank. Enligt den var han född julafton 1893 i Västmanlands län och avled i maj 1944. Han var då bara femtio år gammal. Det var det året jag fyllde elva.

På Riksarkivets hemsida fick jag veta att vid den tid som mitt minne härrör från, var han gift och hade två söner födda i början av 1920-talet och att familjen bodde i en lägenhet på mejeriet.

Familjen utökades senare med ännu en son. Dödboken uppger att hustrun dog 1978 på annan ort och att de båda äldre sönerna sen länge är döda. Men den yngste lever. Jag vet nu var han bor och vilket telefonnummer han har.

...........

Jag tvekade ett tag innan jag ringde upp honom.

Så förvånad han blev! Så glad och så trevlig han lät! Han har inte internet, men jag lovade skicka min berättelse per post.

”Jag avvaktar. Det var verkligen ett trevligt samtal” var det sista han sa.

 

Det var så det började.

Fyra år senare på en annan plan.

Just i dag, den 25 juni 2018, är det 65 år sedan jag såg Göran för första gången - jaja, han såg väl mig också kan jag tro!

Några dagar tidigare hade jag anlänt till Måttsund och den sommarkoloni som fanns där. Jag skulle vara ”koloniflicka”, som byborna sa, och i två omgångar ta hand om ett trettiotal luleåbarn tillsammans med föreståndare, ytterligare tre tjejer och en ”mattant”.

En kväll hördes rop och visslingar från den fotbollsplan som fanns i närheten och som vi redan upptäckt. Ulla och jag var båda lediga den kvällen och bestämde oss för att gå på match. Något förundrade upptäckte vi att publiken bara bestod av två andra  tjejer. Sittplatserna utgjordes av ett par travar timmerstockar. På dem satte även vi oss med risk för att få kåda i baken. 

 Det första som kom att förvåna oss var spelarnas klädsel. Inga klubbtröjor där inte. En spelare utmärkte sig alldeles speciellt. Han hade en vanlig rutig och långärmad bomullsskjorta, som nådde nästan ner till knäna. Om han hade något under märktes inte.
(Göran har aldrig varit någon klädsnobb.) 

Vi skrattade åt honom och undrade vad det kunde vara för en figur. Plötsligt hördes en vissling från domarens pipa. Spelet avstannade och en cyklist passerade på den körväg som delade planen.

 
Jag måste väl erkänna, att det inte var av fotbollsintresse som vi den här kvällen utgjorde 50% av publiken. Ganska snart reste vi oss för att gå ”hem”.
Ny vissling, spelet avstannade, matchen var slut. 

 
En svans av spelare följde efter oss. I täten var han i skjortan, som undrade om vi inte kunde bjuda på te och skorpor, som koloniflickor brukat göra tidigare somrar. Fyra killar blev förplägade och vi fick veta att det bara var träning och ingen match vi bevittnat. De övriga spelarna tog nog en båttur eller ett svalkande dopp i Såtet.

 
Det var så det började. Tänk om jag då anat att i denna by skulle jag bo i 48 år! 

Numera har Måttsund en fin fotbollsplan utan korsande väg. Men det är ju andra tider.

 

Den svenska flaggan

I dag, den 6 juni 2020, är det Sveriges Nationaldag och den svenska flaggan vajar på många flaggstänger runt om i vårt land.

De första åren, efter att vi 1964 flyttat in i vårt nybyggda hus, saknades flaggstång på tomten, något som de flesta av våra grannar hade. 

Jag minns inte om vi någonsin talat om att skaffa flaggstång, men när Göran skulle fylla femtio fick jag en idé. Min present skulle bli just detta.
(Om det var hans önskepresent har jag aldrig vågat fråga, men han sa i alla fall inget.)

Jag köpte flagga och beställde flaggstång. En dag kom den på lastbil och jag bad att få den placerad och gömd bakom en grannes hus. En god vän åtog sig att gräva en grop och i den placera fästet till stången. Detta gjordes några dagar före födelsedagen den 30 juni och medan Göran var på jobbet. Eftersom han som tapetserare också åtog sig att reparera och sy nya båtkapell, var tiden före semestern årets mest arbetsintensiva period och dagarna blev långa.

För att han inte skulle märka förändringen framför huset, placerades ett litet tält över flaggstångsfästet.

Natten innan lovade våra grannar och möjligen också någon av de tillresta nattgästerna att resa flaggstången och hissa flaggan. Jag var oerhört spänd på huruvida allt skulle fungera.  

Jag har sällan haft sömnproblem trots att sommarnätterna i Norrbotten är ljusa, men just den natten vaknade jag vid två-tretiden. Vårt sovrum låg på övervåningen och i hallen fanns ett takfönster. Jag smög mig upp och fram till fönstret.

Solen strålade och lovade en härlig sommardag. Under en molnfri himmel vajade den svenska flaggan. Resten av den natten sov jag gott.

...........................

Trettio år senare - 2012. 

Våra tre barn har flyttat, men förärat oss med sex barnbarn och tre barnbarnsbarn. Jag bor ensam i huset. Efter många jobbiga år och sömnlösa nätter har också Göran flyttat. Alzheimern har slagit klorna i honom och sedan några månader bor han på Solbackens Äldreboende i Luleå.

Görans åttioårsdag ska firas. Våra barns familjer är samlade. Släktingar och några av hans gamla vänner är bjudna och Göran har blivit hämtad.

Den dagen skiner inte solen. Himlen är mörk, det blåser och regnet forsar ner. Men flaggan måste ju hissas. Det är inte lätt men lyckas till sist. Efter en stund märker vi att den genomvåta flaggan håller på att slitas i stycken och de trasor som finns kvar halas.

Det var nog inte bara jag som tänkte: Nu har också den trettioåriga flaggan, liksom Göran, "gjort sitt”.

Vovov

Året var 1963 och min systers familj hade flyttat från Västergötland till Öjebyn i Norrbotten. Inget kunde glädja mig mer, än att jag fått en av mina närmastes familj så nära, när alla andra fanns nere i Småland. 

Jag och mina barn, Jan 4 och Katarina snart 1 skulle hälsa på Karin, Gunnar och knappt  2-årige Martin. 

Katarina upptäckte Martins grå och mjuka leksakshund. Under hela vårt besök var det den som fick hennes uppmärksamhet. När det var dags att åka hem, vägrade hon släppa sin nyvunne vän.

 - Låt henne ta med den, sa Karin, vi kan få den tillbaka sen. Martin bryr sig inte om den.

Martin fick aldrig tillbaka sin hund. Jag tror att jag köpte och gav honom en nalle, men helt säker är jag inte.

Det var otänkbart att Katarina skulle skiljas från Vovov. Han följde med henne överallt. Ibland lade hon honom ifrån sig och glömde var. Då gällde det att hela familjen ställde upp, annars hade vi en sömnlös natt framför oss. Det jag tygligast minns var en sommarkväll, när vår gamle granne Leonard engagerade sig. En stor sökinsats från både familj och grannar ledde till att rymlingen återfanns någonstans i grönskan och omgivningen av vårt hus. Därmed blev natten lugn.

De följande åren blev slitsamma för Vovov. Man kan nog påstå att han åldrades i förtid. 

En sårig kropp och inälvor som började välla ut, ledde till att pappa Göran insåg att det var dags för hudtransplantation. 

Han hittade en bit grått fårskinn i verkstaden. Överkroppen fick nytt skinn. Att färgen blev annorlunda hade ingen större betydelse. ”Man tager vad man haver.”

Det blev ytterligare en del reparationer innan Vovov pensionerades. I juni 1971 fick ägarinnan en lillebror som tog över hans jobb. 

Sen dess har han kunnat njuta sitt otium i snart femtio år varav de senaste nära fyrtio i Sundsvall. Lite sliten ser han väl ut, men Vovov finns än och jag misstänker att han är lika älskad, trots att han fått flera konkurrenter i ägarinnans barn och barnbarn.

Har nutidens barn sparbössor?

Pappas sparäpple

Tanken slog mig plötsligt, när jag höll i pappas gamla sparbössa. Den som liknar ett rött äpple och var tänkt att spara småslantar i. Materialet är lera och den har troligen tillverkats av en man som var kakelugnsmakare och hette Fredrik Kungberg. Kanske blev det ibland lite lera över och då passade den konstnärlige mannen på att forma en sparbössa, som han kunde tjäna en slant på.

Familjen, däribland sönerna Axel och Rudolf Kungberg, som jag minns från det jag var barn, bodde i närheten av Älghults kyrka. Redan när pappa var två år gammal dog Fredrik Kungberg, bara 52 år gammal.

För barn som föddes i början av 1900-talet och flera årtionden därefter, var sparande ett mycket välkänt begrepp. Trots att vi sällan hade några pengar att spara, så uppmanades vi att göra det.
Sparbanken lånade ut sparbössor för att lägga slantar i om vi råkade få några. Och visst hände det ibland att någon snäll vuxen lämnade en slant. Vi fick också en sparbanksbok. Där hade Sparbanken skänkt en liten ”grundplåt” på två kronor. När sparbössan skulle tömmas fick man följa pappa till Sparbanken för att få bössan upplåst, pengarna räknade och summan införd i bankboken.

I varje klassrum i skolan fanns en skolsparbössa med fyrtiotvå fack. Den tillhörde också Sparbanken. Alla elever hade sitt eget fack med nummer på ovansidan. Där kunde vi på lördagar, skolveckans sista och kortaste dag, stoppa ner en liten slant, om våra föräldrar kunde undvara den.
Veckopeng hade vi aldrig hört talas om. Den ”uppfanns” långt senare.
Lediga lördagar infördes först i slutet av 1960-talet.

Ibland fick vi en liten tidning som hette ”Lyckoslanten”. Jag tror att den också bekostades av Sparbanken för att ytterligare påminna oss barn om hur viktigt det var med sparsamhet.

I Lyckoslanten fanns en tecknad serie som hette Spara och Slösa. Det var nog den jag läste allra först. Den ljushåriga och präktiga Sara sparade alla slantar hon fick, för att kunna köpa något riktigt fint som hon länge önskat sig. Slösa hade mörkt och stripigt hår och såg slarvig ut. Hon använde sina pengar till nöjen och helt onödiga saker. Som Slösa ville man verkligen inte bli.

Ändå måste jag nog vara ärlig och erkänna att sparsamhet aldrig har varit min starkaste sida.

Pappas hästar

Pappa var född i november 1899. En av hans allra käraste ägodelar, åtminstone när han var barn, var denna.

Han berättade att han fick den en gång när han var sjuk. Jag vet inte vilken sjukdom han hade och inte heller hur gammal han var. Jag kan bara gissa att det rörde sig om någon barnsjukdom och att han var fem-sex år. Hans föräldrar var var oroliga, eftersom dödlighet i samband med mässling och andra barnsjukdom var vanlig. Kanske borde de kalla på doktorn? Men det var både dyrt och besvärligt, eftersom närmaste läkare fanns miltals bort och måste hämtas med häst och vagn, så för det mesta undvek man det.

Då kom farfar på ett eget botemedel. Han lovade pappa att han skulle få önska sig något, om han blev frisk.

Pappa visste precis. Han hade sett och drömt om att äga denna hästfigur som fanns i Sjöqvists handelsbod nere i samhället. Jag antar att farfar funderade ett tag, innan han spände för hästen och reste till Älghult.

Den ”medicinen” kostade två och femtio, lika mycket som en arbetskarl kunde tjäna på två dagar. Ändå blev det vinst. Den unge hästägaren blev frisk och det hade blivit dyrare att kalla på doktorn.

Hoppas att näste hästägare sköter om de drygt hundraåriga pållarna så att de får ett fortsatt bra liv!

Konjak som medicin

I början av 1900-talet var alkoholbruket mycket utbrett. Många brände själva brännvin och den säd och potatis som skördades fick oftare bli sprit än mat.

Kvinnor och barn blev de "lidande" och många var oroliga och påstod att svenskarna höll på att supa ihjäl sig. Därför bildades nykterhetsföreningar som IOGT, NTO, NOV och MHF.

I vår familj bjöds det aldrig på spritdrycker i samband med födelsedagskalas och andra fester. Mina föräldrar hade i ungdomen tillhört NTO och inom den rörelsen fick vi barn senare våra kamrater.

Däremot bjöds det på s.k. rökverk, cigaretter och cigariller, eftersom man då inte kände till vilka skador de kunde medföra. Om det blev cigaretter över tilläts vi barn prova och lockades därmed inte att tjuvröka.
Det bör ha varit en bra uppfostringsmetod, eftersom ingen av oss blev rökare, trots att reklamen lockade med: ”Nio av tio filmstjärnor röker Prince!”

Ibland köpte pappa en flaska konjak för att ersätta hostmedicin. En sked konjak värmde och lindrade lika bra och var troligen billigare än medicin. Också vi barn fick en sked mot hosta.

Mina två tvillingsystrar kan väl ha varit två-tre år gamla och hade just ”nattats” en kväll, när pappa fick besök av en man som var känd för att bruka alltför stor mängd starka drycker.

Just då var båda tvillingarna förkylda och hade hosta. Plötsligt ropade en av dem: ”Jag vill ha konjak!”

Det märktes att besökaren ”hajade till”. Jag undrar vad han tänkte?

Våra föräldrar tog det dock lugnt och berättade gärna episoden för vänner och bekanta. Jag tror inte heller att de skulle ha tagit illa upp över att jag nu, åttio år senare, berättar det här. 

Luffare och gårdfarihandlare

De kallades luffare, de där männen som vandrade från gård till gård på den småländska landsbygden, när jag var barn.

Några var knallar eller gårdfarihandlare. Vi visste inte vad alla hette, men en kallade vi ”Rödskägg” för att han hade ett yvigt, rött skägg. En hette Zender och var jude. Han talade med en annorlunda dialekt och kunde berätta om kriget, som han flytt från.

De sålde enkla och mindre skrymmande varor, som var nödvändiga i ett hem, synnålar, symaskins- och säkerhetsnålar, gummiband och bomullsband, men också underkläder och andra varor av bomull som låg hårt packade i en resväska. Några hade den fastspänd på en cykel, medan andra gick och bar den.

Farmor och mamma köpte sådant de ansåg sig ha användning av. De var välkomna gäster, bjöds på kaffe och en smörgås, om de inte tackade nej för att de nyss blivit ”plägade” hos grannen.

Ibland fick de sova i ladan, om de bad om det. Vi misstrodde dem inte. Ladan, som var en del av ladugården, men skild från djurens del, var för övrigt en underbar plats att sova i. Det hände ibland att vi barn bad att få sova där när höskörden var avslutad. Det luktade så gott i höet och det gav god sömn.

Under vintrarna valde luffarna hellre glasbruken som sovplats. Där eldades glasugnarna hela dygnet och hela året om. Det skötte eldarena om och elden fick aldrig slockna. Hade de där vandrarna någon familj, några barn och något hem? Jag vet inte. Vi vågade nog aldrig fråga. 

På 80-talet spelades filmen ”Rasmus på luffen” in. Dotterdottern såg den på TV hemma hos oss. När filmen var slut och videobandet stannade, spelade hon tillbaka och såg filmen om och om igen. 

Jo, Astrid hade också erfarenhet av luffare och skildrade deras liv med ömsinthet och respekt.

Än en gång går tacksamhetens tanke till henne, men också till mina föräldrar, som inte värderade människor efter hudfärg, samhällsställning, förmögenhet eller vältalighet och överförde sina åsikter till oss barn.

Ur Wikipedia:
Gårdfarihandlare var i Sverige kringresande försäljare. De mest kända var knallarna från Sjuhäradsbygden. Kring mitten av 1800-talet fanns det 5 000 – 7 000 gårdfarihandlare i Sverige.

Flygskam

Pappa och mamma med sina två första barnbarn. Sjutton år senare hade de ytterligare tio.

De allra senaste åren har flygets påverkan av miljön ofta debatterats och vi har fått lära oss ett nytt ord, flygskam. Jag har väl inte utnyttjat den möjligheten att förflytta sig så många gånger, så att jag känner skam. Nog har det hänt att jag också tagit mig utomlands, därav ett par gånger till en annan världsdel.  

Jag minns min allra första flygresa. Den gick från Luleå till Stockholm hösten 1961 och jag hade sällskap av min två och ett halvt år gamle son. Från Stockholm C tog vi tåget till Skövde. Målet var Axvalls folkhögskola, där min syster och svåger arbetade och bodde. Mina föräldrar och systrar kom från Småland och detta var det allra första mötet mellan två kusiner, min Jan och hans nyfödde kusin Martin.

Jag var lycklig när jag insåg att jag kunde färdas så snabbt, om det plötsligt skulle hända någon av mina anhöriga något allvarligt. En bilresa på drygt 130 mil krävde övernattning och var jobbig. Oftast nyttjade vi järnvägen. Då kunde man välja sovvagn mellan Luleå och Stockholm, fortsätta med tåg till Nässjö, byta till rälsbuss, varav den sista milen på smalspårig järnväg till Älghult. Resan tog ett helt dygn.

Långt senare fick jag erfara vad detta nya färdmedel betydde. En morgon 1997 ringde min syster och berättade att mamma hade fått en stroke och låg på sjukhus. Jag lyckades få en flygbiljett till Växjö senare samma dag och strax före midnatt stod jag vid mammas säng på Växjö lasarett.

Hon öppnade ögonen och sa mycket förvånad: Nä-men!
Sen somnade hon och sov i flera dygn. Ett par månader senare somnade hon in för alltid, en vecka innan hon skulle ha fyllt 92.

Två nyårsaftnar som jag minns den tredje

Zack och morfar nyårsafton 2009

Visserligen satt jag ensam den här nyårsaftonen 2019, men jag hade absolut inte tråkigt. Jag hade både dator, facebook, nät och dessutom slötittade jag på Bingolotto. Jag var bjuden att följa med Katarinas familj upp på Norra berget och restaurang Tallkotten, men tackade nej.

Jag satt och mindes min allra tråkigaste nyårsafton. Nästan alla andra nyårsaftnar har jag glömt, men denna minns jag, trots att det är sjuttio år sen.

Året var 1949, jag hade nyss fyllt sjutton år och jobbade som skrivbiträde på en liten bank i samhället, som vi brukade benämna platsen där affärer, järnvägsstation, post, konditorier m.m. var samlade.

Jag har tvekat att skriva om detta, innan jag förstod att det inte finns många förutom jag, som ännu är i livet och som minns den banken och dess kamrer. Han, som också var min chef, var gift sen några år, men hade, vad jag vet, inga barn. På den tiden hade nog ingen hört beteckningen veckopendlare, men det var just det han var. Varje helg åkte han med tåg hem till hustrun, men jag minns inte var de bodde.

I banklokalen fanns en lång och hög bänk där bankkunderna framförde sina ärenden.

På insidan av den tronade jag och den mycket tystlåtne, kamrern. Vi satt mitt emot varandra vid varsin hög pulpet. Under hela arbetsdagen rökte han bruna s.k. cigariller och den röken inandades jag, utan en tanke på att det kunde vara skadligt. Ibland har jag undrat om detta var orsak till att jag sen några år konstaterats ha kol. Jag har aldrig rökt själv förutom vid de tillfällen som är nogsamt dokumenterade genom foton på facebook.

Mina arbetsuppgifter var under vanliga arbetsdagar inte särskilt kvalificerade och varför jag satt där denna nyårsafton, har jag ingen aning om. Troligen var det bara som sällskap, för att chefen denna långa kväll inte skulle vara ensam.

Vad hans uppgift var, minns jag. Han skulle upprätta något slag av årsredovisning.

Detta var långt innan datorer var kända och jag kan inte minnas att det ens fanns en skrivmaskin på banken. Kamrerns arbetsredskap var bläckpenna, vars spets doppades i en liten burk, kallad bläckhorn. Möjligen använde han en s.k. reservoarpenna. Den hade en liten inbyggd behållare som kunde fyllas med bläck. En sådan blev jag själv stolt ägare till när jag började på seminariet 1951. Det kom att dröja ytterligare några år innan kulspetspennan var uppfunnen. 

Min chef arbetade mycket långsamt, han räknade och skrev och rökte. Själv gjorde jag absolut ingenting. Jag bara väntade, andades in röken, kollade armbandsuret, som jag fått vid min konfirmation ett par år tidigare. Och så längtade jag hem, där mina föräldrar och systrar firade in det nya året 1950 tillsammans med en annan familj.

En bit in på det nya året fick jag äntligen cykla hem. Det var barmark och småregnade, det var mörkt och jag grät hela vägen. Hemma var det också mörkt, gästerna hade gått hem till sitt. Jag minns inte riktigt, men jag tror att mamma var vaken och hade lite god mat kvar att trösta mig med.

Nyårsafton 2009 - sextio år senare.
Göran och jag var barnvakter och firade det nya året med fyraårige Zackarias. Vilken tur att jag hittade det här fotot, annars hade det nog inte blivit något minne. Vi hade köpt en liten tvåa på Södermalmsgatan ovanför Bosses och Katarinas hus. Anledningen var att vi, på grund av Görans sjukdom, skulle kunna bo där en längre period under vintrarna. Det blev inte riktigt som jag hade hoppats. Nästan direkt efter att vi kommit dit, ville han åka hem. Inte ens Flingan kunde lugna honom.

Vörtlimpa på julbordet 2019

Det saknades inte vörtlimpa på julbordet i år heller, fastän det är många år sen jag själv bakade några. En tid före jul, och sen flera år tillbaka, får jag via Postnord en vörtlimpa från min yngsta syster. I år levererades den ända till dörren av den trevliga brevbäraren, en ung tjej, som jag ibland byter några ord med. Den rymdes inte i postfacket, förklarade hon.

Jag överlämnade limpan till dom som denna jul sett till att jag inte behövt sakna julmat och nu, en bit in på det nya året, är den uppäten.

I år hade bagerskan bakat fyrtioåtta jullimpor, som hon delat ut till släktingar och vänner, fick jag senare veta.

Numera är också en grupp flyktingpojkar hennes vänner och får ta del av hennes omsorg via kyrkans engagemang.

När en av vår familjs vänner, för många år sen, berömde henne, svarade pappa med stolthet:

”Den du, den ånkar vi inte på!”

Så tacksam jag är över att du, Märta, Bengt och era barn fanns nära, och blev våra föräldrars bästa stöd, när vi andra gav oss iväg!

 

Om att spela ett instrument

Om jag ändå hade kunnat lära mig spela piano, har jag ibland tänkt. Jag har verkligen försökt, men lyckades aldrig. Som barn tog jag pianolektioner och övade läxorna hemma på orgeln. Både min lärare och jag insåg snart att det var hopplöst och gav upp. Pappa lyckades lära mig några enkla grepp på gitarr och dem har jag haft både nytta och glädje av.

En av de färdigheter som förväntades av småskollärare på femtitalet var att kunna spela orgel till morgonbönens psalmer. Därför fanns en gammal orgel i mitt hyrda rum i Växjö. Den hade pappa och jag köpt i en musikaffär, som även sålde begagnade instrument. Det blev betydligt enklare att kunna öva hemma.

Resultatet av mitt övande fick jag uppvisa på piano i skolans stora aula inför vår mest beundrade lärare, domkyrkoorganisten Gotthard Arnér.
Jag minns honom vandrande runt i aulan, medan han tvingades lyssna på resultatet av mitt övande. Arma karl, vad han ska ha plågats!

Samtidigt med att vi fick vår examen 1953 hade Arnér fått tjänsten som organist i Storkyrkan i Stockholm. Därutöver skulle han undervisa vid Kungliga Musikhögskolan.

Vilket lyft! Men hur gick det med konditionen, efter att han inte längre behövde vandra utan kunde sitta och bara njuta?

Det är flera andra i familjen som spelar olika instrument, nu senast är det fjortonårige dottersonen som visar både fallenhet och intresse och dagligen sitter och klinkar på piano eller gitarr.

Ett nyord: historiebärare

För ett par år sedan läste jag någonstans ett ord, som jag aldrig hört tidigare. Vissa s.k. nyord tar det lite tid att ta till sig, men med detta var det annorlunda. Det är ju det jag försöker vara - en historiebärare.

Efter en kurs i släktforskning som ordnades i Måttsund för mer än femtio år sedan, har jag ägnat mycket tid år släkt- och byforskning. Numera släktforskar jag inte alls, såvida inte någon ber om hjälp.

Nu är jag mer mån om att upplysa yngre människor om hur det mesta har förändrats till det bättre under de 89 år som hittills förunnats mig. Ibland genom att återge vad andra har berättat för mig.

Men först en fråga, trivial kanske, men…. har ni någon gång funderat över vad man använde innan det mjuka toalettpapperet fanns? Jag måste väl erkänna att det har inte jag heller, men jag har viss erfarenhet.

När jag var barn ”gick vi på dass” och för att torka rumpan användes dagstidningar eller Åhléns kataloger. Från dem kunde man skicka efter det mesta av vad familjen behövde. Men när det kom en ny katalog med posten, åkte den gamla på dass.

När jag var riktigt liten, fick jag sitta på pottan och det som hamnade där, hamnade senare bland nässlorna bakom vedbon. Det gillade nässlorna.

Men innan det fanns tidningar och kataloger, för det fanns ju en tid innan också?

Jag vet verkligen inte, men jag kan gissa! Kanske torkat gräs, alltså hö, som sen fick förmultna bland skiten.

En måttsundsbo, som var född 1920 på den gård i byn, som efter hans farfars far kallades ”Gusta” var också en historiebärare.

Detta är en av hans berättelser:

En gång som mycket ung och vetgirig, var han på upptäcktsfärd bland gårdens uthus. Och där, bland långt gräs, hittade ynglingen ett par mycket tunna, blankslipade trästickor. Ett riktigt fynd, ansåg upphittaren. Dem måste jag visa för mor!

Hennes reaktion var han inte beredd på. Hon slog ut med händerna och utbrast:
”Usch och Fy! Ut och kasta dem! Ta inte i dem mer!”

Om han redan då anade vad de hade använts till, frågade jag nog inte. Själv hade jag aldrig hört talas om dasstickor.

Ett skolminne från 1955-56

Jag hade förmånen att växa upp på en liten bondgård i Småland, vilket jag är oerhört tacksam för. Därför kunde jag berätta för mina elever i första och andra klass om vissa djur som jag mindes från den tiden. Det kunde handla om fölet Silva, som föddes en vårdag 1943, eller vår första hund Molly, den ovanligt tama hönan Kap eller den vita, döva katten som, trots sitt handikapp, en enda gång lyckades gripa en mus och många andra berättelser.

Ingenting fångade uppmärksamheten hos barnen mer än dessa berättelser. 

Ett av ämnena på schemat var Hembygdskunskap. Där ingick att berätta om Lantgårdens djur, vad de var avsedda för och hur de benämndes, som i nötkreaturens fall var ko, tjur, kalv, kviga, stut och oxe. Någon oxe hade jag aldrig varit personligen bekant med. Han hade för länge sen ”gjort sitt ” och ersatts av hästen. I Norrbotten var beteckningen kvar, men inte på det kastrerade dragdjur, jag en gång lärt mig, här var oxen en tjur.

En dag var det just kreaturen som jag berättat om, när en mycket uppmärksam förstaklassare frågade:

Men vet du fröken, för att det ska bli en kalv, måste man först gå med kon till Frans Jonssons oxe?

Jag tror att jag svarade att jag hade en aning om det, trots att jag aldrig fått följa med pappa, när han, i just det ärendet, ledde en ko till tjurhållaren i grannbyn. Jag hade nog också fattat, vad det handlade om, när jag såg en brunstig ko eller kviga försöka krångla sig upp på en av sina väninnor.

Numera har jag också förstått att romantik inte längre förekommer i moderna ladugårdar. Jag undrar också om korna får några speciella känslor, om de märker att seminören parkerar sin bil utanför ladugården?

Men det kommer jag nog aldrig att få svar på.

En frökens funderingar.

Vilhelmina Jonsdotter

När jag 1953 slutade på Växjö Småskoleseminarium blev jag fröken. Ja nog var jag fröken tidigare också, det minns jag att det brukade stå före mitt namn på de brev jag fick. Men nu har jag börjat fundera på varför kvinnliga lärare aldrig blev något annat än fröken.

Jag minns att pappa varnade mig och sa att lärarinnor är så ”hårdgiftade”. Det uttrycket misstänker jag att han hittat på själv och nog hade han belägg för det.

Hans fröken var tjugosex år när han började skolan. Hon blev en riktig trotjänare och var också min första fröken. Men det var trettiofem år senare. När hon pensionerades fick hon ta emot medalj i kyrkan ”för lång och trogen tjänst”. Jag var där då, överlämnandet filmades och jag har senare sett den lite skakiga filmen, som Hembygdsföreningen visat någon gång.  

Pappas mormor hade en syster som var fröken, men på hennes tid sa man nog lärarinnan, tror jag. Hon förblev fröken hela livet och när jag ser fotot på henne har jag lätt att förstå det. Vilken karl skulle våga fria till den här morska damen? 

Förlåt Vilhelmina Jomdotter, nu känner jag mig hemskt elak och undrar om det är ett släktdrag, som också jag har ärvt. Jag har hört att flera av min och pappas gamla släktingar, däribland Vilhelminas far, inte var kända för munterhet. En tjurgubbe sa man, men han var en mycket skicklig möbeltillverkare. 

Jag har ett litet bord som han har gjort. Och det borde han fått veta, min farmors morfar, Jon i Labbemåla, att jag är stolt över att ha fått ärva.

För övrigt tror jag att jag anar varför lärarinnan kom att kallas fröken. Det var nog för att de flesta lärarinnor som var födda före 1900 förblev just fröken.

Min svärmor var född 1902 och hon blev också fröken. En gång berättade hon varför hon och svärfar gifte sig 1925. Det var inte riktigt meningen att det skulle ha skett då, trots att de var ett par, de var mer eller mindre tvungna.

Det uttrycket var vanligt när det gällde ogifta par som väntade barn och därför beslöt att snabbt gifta sig när ”olyckan hade varit framme”. Så var det inte i mina svärföräldrars fall, deras äldste föddes först två år efter giftermålet. 

 Skälet var en ny lag:
”Yrkesarbetande kvinnor fick inte behålla sitt arbete om de gifte sig efter ett visst datum.”
Troligen gällde denna lag från 1926.Orsaken bör väl ha varit viss arbetsbrist. Kvinnorna blev hemmafruar, men svärmor förblev fröken.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.01 | 11:50

Kära Ingrid. Denna berättelse är något av det mest gripande och intressanta som jag läst om livet på 1800-talet och det handlar om "gamla vänner" från Attsjö!

...
02.01 | 21:07

Det är inte ofta jag är inne på sidan och därför har jag inte lagt märke till din kommentar. Tack för berömmet! Jag ämnar möblera om och mycket återstår.

...
18.12 | 23:08

Spännande livsöde gällande Jonas Jonsson! Tänk vad man kan hitta när man kommer lite snett i sin egen forskning och kommer in på en kompis anor. Tack!

...
19.05 | 16:52

Hej! När du känner dig klar med städningen får du gärna komma hit och hugga i. Sådan mor sådan dotter, haha.

...
Du gillar den här sidan