Dagens bokstav II

T - Tankar blev en ny soppa

Det var på den här jag tillagade Dagens soppa.

T-ord var inte heller svåra att komma på, därför tillagar jag en ny soppa i dag. Varsågod och smaka på min T-soppa

Min första ingrediens får bli Tid. Det är verkligen något man kan prata länge och ofta om, och det gör man ju. Tid kan vara väldigt olika. Den kan vara lång, kort, kämpig, härlig, rolig och orolig, viktig o.s.v.

I går väcktes jag av Telefonen och min dotterdotter Alicia meddelade: Klockan är halv Tio och du måste ställa fram den, för nu är det sommar-Tid. Detta hade gått mig helt förbi, däremot hade jag observerat att EU ska diskutera om det inte är bättre med samma Tid året om. Det är inget jag sätter mig emot, samtidigt som jag förstår att det kommer att ta Tid innan det blir verklighet och att min Tid vid den Tiden Troligen är över. 

Tid som är över är något annat än Tid som blir över. Men inget av dessa är det man kallar över-Tid. Detta är något som anställda inom vissa yrkesgrupper drabbas av, när Tiden inte räcker till för det arbete de ska utföra. Trots att över-Tid ofta är bättre betald, verkar de flesta inte gillar sådan Tid.

Många som får Tid över, skaffar sig Tidsfördriv och det har jag gjort. Det Tar mycket av Tiden och ibland glömmer man den Totalt. Det gjorde jag förra året och då var det på vippen att min Tid var över för gott.

Nu för tiden talas det ofta om hur viktigt det är med fri-Tid. Detta är något som jag sen flera år påstås vara rikt utrustad med. Men vart i all världen har den i så fall tagit vägen?

När jag började med mitt senaste Tidsfördriv, denhär leken, som jag kallar Dagens bokstav, tänkte jag att jag kunde dra den en omgång till efter att jag passerat Ö. Nu har jag emellertid kommit på andra Tankar. Ombyte förnöjer, anser ju somliga och kanske är jag en ombytlig person, trots att vissa av mina s.k. Tidsfördriv har varit långvariga, som t.ex. släkt- och bygdeforskning.

Kanske borde min soppa vara klar nu, men jag vill krydda den med lite Tinnitus också.

Äldre människor berättar ju gärna om sina bekymmer, därför tänker jag tala om vad Tinnitus är. Det är ett ljud, t.ex. en ton som man hör, fast den inte finns och den upphör aldrig. I mitt fall är det ingen ton, vilket jag är oerhört Tacksam över utan ett ständigt susande. Jag har haft det i några år och besväras inte nämnvärt av det. När jag är krasslig eller har feber Tilltar suset. Då brukar jag säga att det blåser och ibland till och med stormar. Är jag riktigt eländig påminner det mest om orkan. Då kan det vara lite jobbigt. Det finns något positivt med Tinnitus också. Man kan höra sina hjärtslag i suset, sss - sss- sss, låter det och då vet man ju i alla fall att man lever.

Jag skulle ha velat ta med lite Thunberg och lite mer Tacksamhet också, men misstänker att soppan då skulle blivit alltför Tjock. Ska försöka smyga in dessa ingredienser vid ett senare tillfälle.  

U - Uruguay

En hälsning från Uruguay 2016

Vad ska jag ge mig i kast med idag, har varit min senaste Undran? Då mindes jag, att när mamma kände sig trött, kunde hon säga: ”Jag känner mig så Urlakad i dag.” Det är precis så jag känt mig hela dagen, men det ämnet blir nog svårt att Utveckla vidare. Jag anar att det beror på den där diagnosen, som jag fick vid senaste läkarbesöket, hjärtsvikt.

Uruguay kanske, som jag så småningom lärt mig stava till. Visst flyger tankarna ofta dit, där min yngste son, mitt yngsta barnbarn med mor och syster befinner sig sen flera månader. Men hur ska jag kunna skriva något om ett land, vars namn jag visserligen lärt mig stava till, men aldrig har besökt och bara sett på kartan. Dessutom är mina geografikunskaper synnerligen bristfälliga. Sonen påstår att det är höst där nu, 24 grader varmt tror jag att han sa. På alla foton och filmer som skickas till mig, ser det mer ut som svensk sommar. Tack för filmerna och fotona, Vero! 

Det blir inte mer i dag. 

V - Varför

Min svärmor brukade berätta om hur otroligt frågvis hennes äldste son var som liten. Efter att han fått ett uttömmande svar på sitt första Varför, kom ytterligare en fråga: Men varför då

Kanske var det just dessa frågor och svar, som lade grunden till att han blev en mycket duktig lärare, som en av hans tidiga elever en gång berättade för mig.

Själv har jag aldrig fått svar på frågan: 
Varför råkade just han ut för den svåra olycka som ledde till att rullstolen kom att ersätta hans ben i nära ett halvt sekel? 

Mina Varför ställer jag nog oftare nu, än när jag var barn. Kanske beror det på att jag mestadels är ensam och har gott om tid att fundera.

Varför frågade jag inte mamma om det? 
Varför frågade jag inte mormor om hennes barndom?

Varför råkade just jag födas i ett land där fred rått i hundratals år, medan andra föds rakt in i krig och konflikter? 
Varför får bara vissa barn trygga hem och kärleksfulla föräldrar?
Varför förstår inte alla föräldrar att de tar ett stort ansvar när de skaffar barn?
Varför får inte alla barn samma chans?
Varför har jag aldrig behövt vara hungrig?
Varför har jag fått leva så bekymmerslöst?

Många frågor uppstår när jag på TV ser bilder på hungriga barn med stora, rädda ögon, eller barn som föds handikappade eller har råkat ut för svåra olyckor eller sjukdomar.

Då undrar jag: Varför har jag sluppit undan allt detta? Varför är det mesta i vår värld så orättvist fördelat?

W - Wikipedia

I dag gör jag det lätt för mig. Jag kopierar direkt från mitt privata uppslagsverk:

"Välkommen till Wikipedia - den fria encyklopedin som alla kan redigera
Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också."

PS. För att kunna fortsätta sin uppgift med att bistå okunniga faktasökare, ber Wikipedia ibland om ekonomisk hjälp. Därför får de ibland en liten slant av mig.

X - Xhibitionism

 - Men så stavas det väl inte! kanske någon tänker.
 - Nej det gör det inte, men det händer ju ibland att stavning förändras, och nu har jag bestämt att detta ord stavas så, men bara i denna rubrik.

Håll med mig om att E, i just det här fallet, är helt onödigt, eller?
Det låter ju likadant, vilken stavning man än väljer. 

Ämnet räddar mig från att skriva om Xenon (en ädelgas), Xi Jinping (Kinas ledare) eller Xinjiang (en region i nordvästra Kina), som är de förslag jag får av Wikipedia. Om dem vet jag ingenting, däremot tror jag mig ha viss erfarenhet av vad Xhibitionism innebär.

Efter att jag några dagar publicerat Dagens bokstav på både hemsida och Facebook, sa jag till Katarina:
 - Jag är nog exhibitionist. Nu minns jag  faktiskt inte vad hon svarade.

När jag kom hem kontaktade jag Wikipedia för att få min misstanke bekräftad:
”Exhibitionism är en drift att på olika sätt synas och uppmärksammas i offentligheten vilket i sin extrema form kan innebära att blotta sitt könsorgan för främlingar.
Exempel på exhibitionism är en person som vill märkas i folksamlingar antingen genom handlingar eller utseende, synas i media eller visa upp sig inför en publik.”

Om jag får stryka vissa ord i beskrivningen och formulera om lite:
”Exhibitionism är en drift att genom skrivande uppmärksammas…. ”

Så långt kan jag hålla med, men ”märkas i folksamlingar ”, ”synas i media eller visa upp sig inför publik”, det tror jag inte, trots att jag har sjungit i kör och för mycket länge sen sjungit och klinkat på gitarr inför en mindre publik, men ”blottat mitt könsorgan för främlingar”!
Nej, nej, det förnekar jag bestämt.

Slutsats: Jag ska nog i fortsättningen vara försiktig med att påstå att jag är exhibitionist. Det kan lätt feltolkas.

Y - Yoga m.m.

Som vanligt sökte jag hjälp av Wikipedia inför dagens bokstav. Jag fick flera förslag. Vissa hade jag en del erfarenhet av, till exempel Yoga. Inte den vanliga yogan, utan den som kallas ”medicinsk yoga”, en sorts behaglig gymnastik som rekommenderas till personer med vissa rörelse- eller andningsproblem. Nu har jag glömt varför just jag hamnade i träningslokalen och vem det var som rekommenderade aktiviteten. Jag provade en termin. En gång i veckan befann jag mig i träningslokalen och fann att det var så där lagom ansträngande. Men så var det ju den där uthålligheten, som när det gäller fysisk ansträngning, inte är min starkaste sida. Det är mycket behagligare att sitta i soffan och utöka datorns kraft med den lilla kraft jag själv har kvar.

Wikipedia föreslog också Yazidier. I samband med de krig som IS medverkat i, har den svårt utsatta folkgruppen ibland nämnts. Jag rekommenderar alla att läsa vad Wikipedia har att berätta om denna minoritet.

Youtube och Yttrandefrihet hoppar jag över, men Yes som jag har varit beroende av större delen av mitt liv, ger jag gärna en eloge: Yes är drygt! Det håller jag verkligen med den där grannen i reklamen om. När det börjar sina i flaskan och bara är en liten skvätt kvar, brukar jag, ”sparsam  (obs. inte snål) smålänning”, dryga ut med vatten. Och så har jag diskmedel ännu några dagar.
Det tycks dock vara något som inte Wikipedia känner till. Där påstods att Yes är en musikgrupp!!!

Z - Zackarias

Barnbarn nr 6 i ordningen heter Zackarias, men kallas Zack. Ja, nog skulle jag kunna berätta en hel del om denne trettonårige, outtröttlige och jonglerande fotbollsspelare. Men då misstänker jag att han säger upp både vänskap och släktskap med mig. Det får räcka för i dag. 

Att Zacharias Topelius var en finländsk författare som skrivit många vackra sångtexter, visste jag nog, men Zlatan, visst är han också fotbollspelare?

Å - Åldrande

Ämnet har jag viss erfarenhet av. Just nu har jag märkt att det mycket hastigt går utför. Och jag som aldrig gillat när det gått utför! Jag minns när vi åkte skidor nerför den enda lilla backe (förutom den från vårt bostadshus ner till lagårn), som fanns i Kvarterbo. Platsen var en kulle på en av byns fyra gårdar. Där hade några barn, som var äldre än jag, gjort ett skidspår och till och med försett det med ett litet ”gupp”. Med hjärtat högst upp i halsgropen provade jag. Naturligtvis föll jag just i det där guppet och förstörde det. Oj, så utskälld jag blev!

Nu hamnade jag visst utanför spåret här också, det var ju ämnet ”Åldrande”, som jag, på grund av min erfarenhet, skulle utveckla. 

Egentligen har jag väl inte så mycket att beklaga mig över, trots att syn, hörsel, rörlighet, ork och minne ständigt försämras. Och så nu den senaste diagnosen ”hjärtsvikt”, den har märkts alldeles tydligt den senaste veckan. Som sagt, nu går det mycket hastigt UTFÖR!

Ä - Ärlighet

Jag tror att det skulle vara lättare att skriva om motsatsen, ”Oärlighet”. Man behöver bara kolla i en dagstidning eller slå på radio eller TV, så hittar man stoff till en lång utläggning. 

En av gårdagens få positiva nyheter var, att det ”bara” stulits ett tjugotal skotrar i Norrbotten under första kvartalet i år mot dubbelt så många under samma period förra året. Det kändes ju lite hoppfullt tills förklaringen gavs. Det ansågs mer bero på Polisens ändrade arbetsmetoder, än på att norrbottningarna blivit ärligare. Lite snopet kändes det faktiskt.

Ibland undrar jag om brist på Ärlighet är vanligast bland människor med makt. Att man faktiskt måste vara lite oärlig för att kunna bestämma över andra och över deras pengar samt tacka ja till fallskärmen.

För min egen del tycker jag att det blivit lättare att vara ärlig och erkänna sådant man tidigare velat hemlighålla. Naturligtvis har det med ålder att göra. Man har inte längre något att förlora. 

Därför ska jag vara lite, lite Ärlig och erkänna vissa saker som jag hittills försökt dölja.

1. Jag har aldrig varit någon s.k. bokmal. Jag tycker att det är roligare att skriva, men förstår att det låter egoistiskt att välja sina egna ord före en erkänd författares.

2. Jag gillar inte fysisk träning. (Jaså, visste ni redan det?) Mina aktiva barn och sonhustru framhåller ständigt hur viktigt det är att jag rör på mig, medan jag föredrar soffan och laptopen.

3. Jag äter det mesta, men jag är ingen hejare på att laga mat, därför köper jag numera ofta s.k. ”färdigmat”.

4. Jag är spelberoende. Jag spelar ”Candy Crush Saga” och ”Genies & Gems” via Facebook varje dag. Men det har jag visst erkänt tidigare?

5. Jag byter program på TV:n när det handlar om matlagning, sport och vissa såpor, som t.ex. Hollywoodfruar, Wahlgrens värld, Hyséns m.fl. Jag tror inte att de är helt ärliga de heller.
Skulle någon vara intresserad av att se och höra ”Vikströms värld” från 70-80-talen? Det skulle antagligen slå dem alla. Oj vad det bråkades!

 Nej nu får det räcka med ärlighet från min sida, åtminstone för den här gången.

Ö - Ögon

Alfabetets sista bokstav är Ö och nu har jag kommit dit. Jag har en del texter på datorn, som skulle kunna ingå i en andra omgång, men dem kan jag föra in på annan plats.

Mitt sista inlägg i den här serien tänker jag ägna åt mina ögon. Allteftersom min syn försämrats under den senaste tiden, har jag tänkt mycket på hur viktiga ögonen är. Om jag skulle bli tvungen att välja, är synen den absolut sista förmåga jag vill mista. Trots detta är jag inte särskilt rädd om mina ögon, när jag större delen av dagen sitter och stirrar in i datorn.

Efter senaste besöket på ögonmottagningen har jag meddelats, att om några månader ska jag kallas till starroperation av mitt vänstra öga. Inför ingreppet bör trycket minskas, varför jag ordinerats ögondroppar, som varje kväll ska tillföras just detta öga. 

Men hur var det nu? Jag har den lilla flaskan på sängbordet, men kom jag ihåg att droppa i går kväll?  Minns faktiskt inte, kan jag göra det nu i stället?

Det skulle nog vara bra om jag fick behålla lite minne också!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.05 | 16:52

Hej! När du känner dig klar med städningen får du gärna komma hit och hugga i. Sådan mor sådan dotter, haha.

...
19.05 | 13:45

Det låter lagom ansträngande 😁.

...
02.02 | 20:51

Vilket underbart epos. Så tacksam💕.

...
18.01 | 15:29

Intresant att läsa från en som idag bor i Fagraskruv

...
Du gillar den här sidan